Tweetalig onderwijs (TTO)

Engels heb je steeds vaker nodig. Je hoort het op tv en in films en gebruikt het in games en op internet. Bij veel studies en opleidingen is het bovendien erg fijn als je de Engelse taal goed beheerst. En zoek je later een baan bij een internationaal bedrijf of in het buitenland, dan heb je een groot voordeel als je tweetalig onderwijs hebt gevolgd.

Bij tweetalig onderwijs leer je overigens niet alleen goed Engels, je leert ook veel over andere landen en culturen. Zo is het voor jou geen probleem om om te gaan met mensen uit andere delen van de wereld.

Is ons tweetalig programma iets voor jou? Bekijk de video hieronder en luister naar wat onze tweetalige leerlingen erover vertellen.

 

Voor wie?

Tweetalig onderwijs is er voor:

 • De vwo- en havo-leerling die van een uitdaging houdt.
 • De leerling die de taal Engels goed wil leren beheersen. 
 • De leerling die geïnteresseerd is in de wereld om ons heen, en meer wil weten over Europa en de rest van de wereld. 
 • De leerling die later eventueel in het buitenland wil studeren of werken. 
 • De leerling die het leuk vindt om met leerlingen uit andere landen samen te werken. 
 • De leerling die graag internationale (culturele) activiteiten onderneemt.
   

Engels spreken lastig? We laten je rustig wennen

Tweetalig onderwijs is leuk en avontuurlijk, maar ook spannend. Toch hoef je je geen zorgen te maken. Je hoeft nog niet goed Engels te spreken als je Tweetalig Onderwijs wil doen. Dat gaan we je juist leren. 

We starten in de TTO-brugklas rustig aan. Met het project ‘Bridging The Gap’, overbruggen we de kloof tussen basisschool en Tweetalig Onderwijs. Aan dit project nemen alle Engelstalige vakken deel. De docenten van deze vakken helpen je om het Engels op een leuke en speelse manier snel onder de knie te krijgen. Langzaamaan word je ondergedompeld in het Engels. Door alle extra aandacht voor het Engels zal je deze taal al snel begrijpen (luisteren en lezen) en zelf weten te gebruiken (spreken en schrijven).
We doen er alles aan om jou op een rustige manier te laten wennen. 

Wat houdt Tweetalig Onderwijs in?

 • Je volgt in de eerste drie leerjaren zeker de helft van je lessen in het Engels: Visual Arts, Biology, Chemistry, European & International Orientation (EIO), Geography, History, Mathematics, Science en Technology.  
 • Je leert veel over wat er in Europa en de rest van de wereld gebeurt (zie hieronder: Burgerschap en internationalisering). 
 • Tot aan de kerstvakantie zijn je lessen een mix van Nederlands en Engels. We bouwen het Engels langzaam op. 
 • Vanaf de kerstvakantie gebruik je alléén Engels bij de Engelstalige vakken. Zo leer je de taal het snelst! 
 • Na drie jaar sluit je TTO af met een TTO-Juniorcertificaat van TTO Nuffic. 
 • Daarnaast doe je het FCE examen (First Certificate in English van Cambridge) om het vereiste niveau van Engels aan te tonen.

Burgerschap en internationalisering

Naast een goede beheersing van het Engels, is het verruimen van de internationale blik een andere belangrijke doelstelling van TTO. 
Onze wereld is immers internationaal en de invloed van Europa wordt steeds belangrijker. Via het internet, e-mail en Whatsapp heb je net zo makkelijk contact met klasgenoten als met iemand aan de andere kant van de wereld. Tweetalig Onderwijs sluit aan op deze ontwikkeling. Vandaar extra aandacht voor Europa en de rest van de wereld. 

De projecten en activiteiten die wij in het onderwijs inbedden, dragen bij aan een internationale oriëntatie. Deze vinden voor een deel plaats tijdens of vanuit de vaklessen, maar in de tweede en/of derde klas krijg je ook nog het vak EIO (Europese en Internationale Oriëntatie). 

Verder doen we veel internationaal gerichte culturele activiteiten, excursies en projecten en samenwerkingsprojecten met leerlingen in het buitenland.

 

TTO-Activiteiten

Een paar voorbeelden van internationaal georiënteerde activiteiten zijn:

 • Immersioncamp in de Brugklas
 • Schoolreis naar Engeland of Ierland
 • Excursie naar Duitsland
 • Uitwisseling met buitenlandse scholieren, bijvoorbeeld met e-Twinning
 • Theater- en museumbezoek
 • Engelstalige (vakoverstijgende) projecten
 • Buitenlandse gastsprekers

Ook bij de buitenschoolse activiteiten is Engels de voertaal.

Ons internationaliseringsprogramma is leuk en uitdagend. Je leert je dat niet alles wat we hier normaal vinden ergens anders even
vanzelfsprekend is. Het is een avontuurlijk stap in de grote wijde wereld.

TTO bijdrage

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zonder zorgen meedoet aan het TTO. Onze school vraagt daarom GEEN ouderbijdrage voor TTO-gerelateerde lesactiviteiten. 

Meer weten?

Vragen over ons Tweetalig programma?

Stuur uw vraag naar de tto-coördinatoren, mw. A.Bizimana en mw. N. Achefai via tto@hlw.nl

De brochure tweetalig onderwijs 2024-2025 verschijnt binnenkort.