Phileas Fogg Theatre Company

Maandag 21 februari bezocht de Engelse Phileas Fogg Theatre Company het HLW voor een workshop met de tto uit de brugklassen.

In twee uur tijd werden de leerlingen klaargestoomd voor een Engelstalig theaterstuk. Alle veertig tto leerlingen kregen een rol, niemand die aan de kant bleef zitten om toe te kijken. De repetitie, onder leiding van twee Engelse acteurs, werd met veel plezier gevolgd door ouders en docenten. Na een uur waren de kinderen er klaar voor en kon de definitieve versie worden opgevoerd. Het plezier spatte er vanaf.

De ‘Little Victorians Workshop’ is een workshop gebaseerd op de Victoriaanse tijd. Centraal stond het leven van arme kinderen ten tijde van de industriële revolutie: zwerfkinderen, jonge kinderen onder erbarmelijke omstandigheden werkend in een fabriek, bedelende kinderen, kinderen zonder enige vorm van onderwijs, enz..
De scenes uit het toneelstuk waren afkomstig uit literaire werken van Charles Dickens, Charles Kingsley en andere Victoriaanse schrijvers, maar ook verhalen van echte Victoriaanse kinderen waren in het stuk verwerkt.

 

Helemaal onbekend met de Victoriaanse tijd waren de brugklassers niet. Bij het vak geschiedenis (history) was al enige aandacht besteed aan de Victoriaanse periode.
Vooraf waren de leerlingen zenuwachtig, bang dat ze in de korte tijd van twee uur echt geen toneelstuk konden instuderen en Engelstalige teksten zouden kunnen onthouden. De angst was ongegrond. Het ging prima, dankzij de energieke inzet en begeleiding van de twee acteurs. Het aanwezige publiek en de leerlingen genoten zichtbaar van deze Engelstalige workshop.