Parijs, april 2017

Maandagochtend 3 april was het dan eindelijk zover! Om 08.00 uur vertrokken we vanaf het Hervormd Lyceum West met 51 enthousiaste leerlingen uit 3V, 4V en 4H richting Parijs: la Ville Lumière, een busrit richting van ca. 7 uur.

Rond 14.30 uur kwamen we aan bij het hotel. Hier hebben we de kamers verdeeld en kregen de leerlingen wat tijd om zich op te frissen. Om 16.30 uur zijn we door buschauffeur John gebracht naar het eerste hoogtepunt van de reis: de Sacré Coeur. Deze basiliek is te vinden op de heuvel Montmartre in het 18e arrondissement van Parijs. Om de Sacré Coeur te bereiken, moesten we eerst meer dan 200 treden beklimmen. Eenmaal boven aangekomen, konden wij genieten van een geweldig uitzicht over de stad Parijs. Hier kregen de leerlingen de tijd om de omgeving te verkennen. Zo konden ze de Sacré Coeur van binnen bekijken, maar konden zij ook een bezoek brengen aan het bekende kunstenaarspleintje van Montmartre : ‘Place du Tertre’. Na het diner hebben wij nog een avondwandeling gemaakt richting ‘Place de la République’. Hier hebben wij vervolgens de metro genomen richting het hotel.

In het hotel begon de nachtdienst voor de docenten. De orde in de hotelgang moest natuurlijk gehandhaafd worden. Daar zaten ze dan op de grond van de hotelgang, telefoon in de hand (net een stel leerlingen) wachtend tot er weer een leerling probeerde te ontsnappen uit een hotelkamer om stiekem naar een andere kamer te gaan. Rond 03.00 uur zochten de laatste docenten hun bed op en lieten we de hotelgang onbemand. Te vroeg bleek uit de hilarische foto’s en filmpjes die de leerlingen de volgende dag toonden.

Op de tweede dag heeft buschauffeur John ons gebracht naar het volgende hoogtepunt van de reis : la Tour Eiffel. Hoewel er een behoorlijk lange rij leek te staan, schoot het gelukkig snel op. Nadat wij twee keer door de benodigde veiligheidschecks heen zijn gekomen, mochten we dan uiteindelijk de Eiffeltoren beklimmen. Hiervoor moesten de leerlingen echter wel bijna 700 traptreden beklimmen. Gelukkig was dit het allemaal waard, want wie wil er nou niet van een mooi uitzicht genieten vanaf de Eiffeltoren?

Na ons bezoek aan de Eiffeltoren konden de leerlingen in de omgeving een lunch halen, zodat ze vervolgens weer op het afgesproken tijdstip terug zouden keren naar Champs de Mars. Het was mooi weer, dus we konden onze lunch in de zon nuttigen met de Eiffeltoren op de achtergrond. Dit was natuurlijk ook een goede mogelijkheid om vele foto’s te maken met de meegebrachte selfiestick van de docenten! Na de lunch hebben we het programma weer voortgezet richting les Bateaux-mouches!

Iets na 15.00 uur ’s middags arriveerden we bij de rondvaartboten van Parijs. Helaas hadden we de boot net gemist en moesten we wachten op de eerstvolgende boot van 15.30 uur. Dit mocht de pret echter niet drukken, want in de tussentijd zijn onze leerlingen als een ware attractie beschouwd door de vele Aziatische toeristen, die ook een rondvaart wilden maken. Onze HLW’ers werden overspoeld met verzoeken om op de foto te gaan met hen. Even voelden onze leerlingen zich net een echte celebrity. Tijdens de boottocht hebben wij vele bezienswaardigheden van Parijs kunnen bewonderen. Dit was meer dan de moeite waard! Hierna hebben wij om 16.30 uur ons programma voortgezet richting ‘Place de la Concorde’, van waar de leerlingen hun eigen weg konden volgen over de Champs-Élysées. Leerlingen en docenten konden zo even genieten van wat vrije tijd.

Het avondprogramma van dag 2 bestond uit een bezoek aan de Arc de Triomphe. Ook deze keer moesten de leerlingen meer dan 200 traptreden beklimmen om de top van het monument te bereiken. Hier konden wij genieten van een geweldig uitzicht over de stad Parijs. Met dit mooie uitzicht werd de 2e avond van ons verblijf in Parijs afgesloten en werden we daarna weer door buschauffeur John teruggebracht naar het hotel.

Dag 3 stond eigenlijk alweer in het teken van vertrekken: koffers pakken en kamers netjes achterlaten. Hierna hebben we gezamenlijk ontbeten in het hotel. De koffers werden ingeladen en zo konden we om 10.00 uur vertrekken vanaf het hotel om vervolgens nog een halve dag te spenderen in het centrum van Parijs. Allereerst heeft de buschauffeur ons afgezet bij de Notre Dame. Hier kregen de leerlingen even de tijd om deze mooie kathedraal van binnen te bekijken. Buiten werd ook uiteraard even weer de tijd genomen om selfies te maken!

Na ons bezoek aan de Notre Dame zijn wij richting ‘Hôtel de ville’ (stadhuis van Parijs) gelopen. Via de ‘Rue de Rivoli’ een bekende winkelstraat in Parijs zijn ze zelfstandig naar het Louvre gelopen. ‘De docenten Frans hebben hier goed gebruik van het winkelaanbod o.a. leuke posters weten te scoren voor de lokalen Frans op het HLW!

Om 14.00 uur kwam iedereen weer bij elkaar bij het Louvre en daarmee kwam er een einde aan ons bezoek aan de mooie stad Parijs. Buschauffeur John heeft ons bij het Louvre weer opgepikt voor de terugreis naar Amsterdam. Ondanks het feit dat de meeste deelnemers van deze reis weinig uren slaap hebben gehad, was de terugreis in de bus zeker niet minder gezellig dan de heenreis. Uiteraard werd er een beetje geslapen, maar de beruchte playlist van de docenten zorgde weer voor een hoop gezelligheid in de bus. Er werd meegezongen door zowel de docenten als de leerlingen en zelfs de buschauffeur kon het niet laten om af en toe wat te laten horen van zijn zangkunsten. Wij kijken terug op een zeer geslaagde reis die zeker voor herhaling vatbaar is!