Gymnasium

gymnasium HLW

Het oudste gymnasium van Nieuw-West

Al 65 jaar heeft het HLW een gymnasium binnen haar muren. daar zijn we trots op.

 

Lessen Antieke cultuur op het HLW

Leerlingen die met een havo/vwo en vwo-advies van de basisschool zijn gekomen, krijgen bij ons in de brugklas lessen Antieke cultuur, een eerste kennismaking met de wereld van de Grieken en Romeinen. We lezen mythologische verhalen over Griekse goden en helden. Verder maken we kennis met de eerste beginselen van Grieks en Latijn. Zo kunnen de leerlingen kijken of zij geschikt zijn voor het gymnasium. Als dat zo is, krijgen zij in de tweede en derde klas Grieks en Latijn. Behalve de oude talen komt bij deze vakken ook de cultuur veelvuldig aan bod.

Leerlingen die goed zijn in Grieks en Latijn en het onderste uit de kan willen halen, volgen ook in de bovenbouw deze vakken om zo een gymnasium diploma te behalen.

Vanzelfsprekend volgen de leerlingen ook de andere vwo-vakken.

 

Bovenbouw

In de bovenbouw maken de gymnasiasten een reis in het teken van de Klassieke Oudheid, bijvoorbeeld naar Pompeï  en  Rome. Het laatste schooljaar staat geheel in het teken van het eindexamen en wordt afgesloten met een Gymnasium-diploma.

 

Waarom Grieks en Latijn?

De kennis van het Grieks en Latijn helpt je bij het begrijpen van moeilijke Nederlandse en Engelse teksten beter te begrijpen. Veel Nederlandse woorden zijn namelijk afgeleid van de klassieke talen. Zo is het woord biologie een combinatie van de Griekse woorden bios (leven) en logos (kennis). Bovendien helpt het bij het leren van andere vreemde talen als Frans, Spaans en Italiaans.

Verder is kennis van de wereld van de oude Grieken en Romeinen natuurlijk ook erg goed voor je algemene ontwikkeling. Om een voorbeeld te geven: een voetbalstadion als de Arena, waarin Ajax speelt, is niet bedacht door architecten uit onze tijd. De Romeinen lieten hun gladiatoren al vechten in een arena en Ajax was een beroemde Griekse held in de oorlog om de stad Troje.

Leerlingen van ons gymnasium bezoeken regelmatig klassieke tentoonstellingen en voeren zelfs voor volle zalen Griekse toneelvoorstellingen op.

Icarus

 

Kennis van de klassieke talen is bij een aantal studies een grote aanrader. Als je bijvoorbeeld geneeskunde , archeologie, rechten of geschiedenis wil studeren, dan is het gymnasium een zeer goede vooropleiding.