Welkom nieuwe Brugklassen!

Op 23 februari, de vrijdag voor de vakantie, hebben de leerlingen van 4H en 4V in twee sessies het grote Kieskompasspel  gespeeld.

In de aula bekenden de leerlingen kleur naar aanleiding van een stelling. Bijvoorbeeld: ‘Het is goed dat de politie bepaalde groepen vaker controleert op straat’. Zij deden dit door op een van de matten met (helemaal) mee eens, (helemaal)mee oneens enz.  te gaan staan.

Vervolgens ontstond er een debat en soms een verhitte discussie over de verschillende meningen. Deze discussie werd geleid door de politicoloog Andre Krouwel. Hij is de bedenker van het digitale Kieskompas dat in veel landen wordt gebruikt om uit te zoeken welke standpunten de politieke partijen innemen en wat je eigen standpunten zijn.

Het spel sloot goed aan op de lessen maatschappijleer van dhr. Schuijt, waarin de afgelopen weken  stijlen en stromingen binnen de politiek behandeld zijn.

 

 

 

 

Woensdag 21 februari gingen zo’n honderd achtste groepers op zoek naar de oplossing van het HLW-mysterie. Een zoektocht door de school, werd een reis door de wereld: een bestelling plaatsen in een Frans restaurant, bijzondere architectonische gebouwen ontdekken in onbekende delen van de wereld, de weg vinden in een Duitse stad, ontcijferen van het Griekse alfabet enz.
Met de HLW-Experience konden de groep 8 leerlingen de school ervaren zoals die is en kennis maken met de wereld om ons heen; het Hallo Wereld-profiel. Zelf ontdekken en samenwerken, met bovenbouwleerlingen als begeleiders, zijn typische kenmerken van dit profiel.
De Experience was een spetterende middag en vormde de feestelijke afsluiting van een hectische periode, waarin het de achtste groepers en hun ouders duizelde van bezoeken aan informatieavonden van soms wel twintig scholen.

Van 5 t/m 16 maart moeten de achtste groepers een beslissing nemen. Welke school staat op nummer één?

Het HLW is er klaar voor.

VU bezoek 3VWO 22 januari (LOB activiteit)

Het traject 3e klas profielkeuze voor het VWO valt onder de paraplu Pre University College van de VU. Na de workshops voor de leerlingen tijdens het Weekend van de Wetenschap in oktober was het nu tijd voor een gastles op school. Vier studenten en 1 docent hebben in 3VWO verteld over wat er nodig is bij het maken van een goede profiel/studiekeuze en wat studeren inhoudt.

Benadrukt werd dat activiteiten buiten de school zoals vrijwilligerswerk, sport in verenigingsverband en bezigheden die in het verlengde liggen van de toekomstige studie heel belangrijk worden gevonden bij de studiekeuzecheck maar ook bij het later vinden van goede stages en werk. Het bezoek was zeer zinvol dus ook volgend jaar gaan we zeker weer meedoen aan dit traject.

Het begint een traditie te worden op het HLW; de Kerstcultuurdag voor klas 3 en hoger. Terwijl brugklassen en tweede klassen zich vermaken op de schaatsbaan doen alle andere klassen iets aan cultuur. Hoofdmoot op deze cultuurdag wasde voorstelling ‘De martelgang van de… Piranha’.

Een verhaal van anders zijn. In ‘De Martelgang van…’ maakten de leerlingen kennis met een hoofdpersoon die buiten de maatschappij staat.
Aan het begin en tijdens deze geïmproviseerde, muzikale vertelling bepaalden de spelers, Ton Haas en Joost van der Knaap, samen met het publiek onder andere: het beroep van de hoofdpersoon, welk exotisch zoogdier meedeed en… of het goed of slecht zou aflopen.

Ondanks, of juist dankzij, zijn/haar eigenaardigheden blijkt de hoofdpersoon net zoveel behoefte aan liefde en aandacht als te hebben als ieder ander. Dat is niet zo eenvoudig als je buiten de boot valt. Lokt de hoofdpersoon de problemen uit of is het allemaal de schuld van de anderen? Wat is de rol van familie en vrienden?

Er waren drie voorstellingen. Bij elke voorstelling hebben de leerlingen genoten van de absurde humor en de vreemde typetjes.

Op donderdag 21 december hebben wij een Kerst-Gala op het HLW

· De inloop is tussen 19.00 en 19:30.

· Het feest duurt van 19:00 tot en met 23.00.

· Bij inschrijving maak je kan op 10 gratis muntjes
(hiermee kun je 10 gratis drankjes halen)

· Alleen de midden- en bovenbouw leerlingen zijn welkom.

· De toegang voor het feest is gratis als de ouderbijdrage is betaald, anders is de toegang € 2.

· Munten voor drankjes kosten 50 cent (die kan je bij de ingang kopen)

· Dresscode: ‘kerstchique’

 

Schrijf je via in via Magister vóór 20 december.

Instructies voor het inschrijven:

inloggen op magister > ELO > Inschrijven > Kerst-Gala> schrijf je in.

Dit kun je alleen doen met de computer, niet met je telefoon.

Wij hebben er heel veel zin in!

Groetjes!

De feestcommissie

 

 

 

 

Op dinsdag 12 december hebben beide TTO brugklassen een gastles gevolgd van Amnesty International. Tijdens de les maakten de leerlingen door middel van een video kennis met de vluchtelingen kinderen Majid, Esra en Ghatim. https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/educatie/movies-fleeing-the-war

Wat betekent het voor een kind om op de vlucht te slaan? Wat is het verschil tussen hun leven in het land waar ze geboren en het leven nu? Door middel van filmpjes, vragen en opdrachten werd de koppeling gemaakt met kinderrechten.

Onze leerlingen waren bijzonder positief over de gastles. Een paar opmerkingen van onze eigen leerlingen:

‘I wrote a letter to one of the kids, that fled from Syria to Turkey or the Netherlands because of the war. It was a very hard time for them. Amnesty International told us about it. They asked us to write letters to the children. I hope for the children that they have a good life now.’

 ‘Amnesty International told us that they stand up for human rights and they told us about children that had to flee from the war. They gave us a folder with some activities to do. After that we had to write a letter to the kids.’

 

 

Op 14 november zijn de leerlingen van 4 HAVO met de vakken Natuurkunde en Scheikunde in hun profiel naar de Careerday geweest. Careerday werd dit jaar gehouden bij de TU in Delft. De leerlingen hebben in groepjes meegedaan aan workshops en zo kennis gemaakt met studies en bedrijven waar techniek een grote rol speelt. Tussendoor was er tijd om nieuwe technieksnufjes te bekijken of andere activiteiten uit te voeren. Careerday wordt georganiseerd door Jet –Net (het technieknetwerk dat jongeren, studies en bedrijven verbindt).

Op 14 en 15 november hebben Chante, Asli, Youssra, Cansu, Meriam, Alice, Amisha en Swera (leerlingen van 4 HAVO) een tweedaagse workshop gevolgd die werd verzorgd door stichting De Frisse Blik, de Brometfilmschool en Studio West. Zij hebben leren interviewen, filmen en monteren. Uitgangspunt was het maken van een leuke film over Nieuw-West. De film, die nog afgemonteerd moet worden, zal gepresenteerd worden bij de gemeente en aan buurtbewoners. Superleuk dat deze dames zich volledig hebben ingezet voor zo’n goed project! Ze hebben veel geleerd dus misschien hebben we nu een aantal succesvolle toekomstige journalisten of documentairemaaksters op school.

 

Donderdag 9 november was de matchingsavond van Giving Back op het HLW. Op deze avond werden 35 scholieren van het OSB, Comenius en het HLW gekoppeld aan een mentor. In de aula waren een kleine 120 mensen aanwezig; scholieren, mentoren, ouders, medewerkers van Giving Back en alle schoolcoördinatoren.
De avond startte met een kort welkomstwoord van onze conrector, dhr. van Leeuwen, waarna de voorzitter van Giving Back de microfoon overnam. Charles Ruffalo, de oprichter van de club, was ook aanwezig en gaf een geanimeerde act/speech.

Nadat de scholieren gekoppeld waren aan de mentoren was het tijd voor het gezamenlijk eten. Alle scholieren (mentees genoemd door Giving Back) hadden zelf gemaakt eten meegenomen, een fantastisch lopend buffet was het resultaat. Rond half 10 was de avond afgelopen en ging iedereen voldaan naar huis.

Van het HLW zullen het komende jaar dertien leerlingen meedoen aan het programma van Giving Back.

 

 

 

 

 

Voor groep 8 leerlingen die volgend jaar naar de middelbare school gaan, hebben we weer brochures over het HLW gemaakt. Je kunt hier allerlei informatie vinden over het HLW. We vertellen over  onze afdelingen: vwo, mavo en havo, ons Hallo Wereld-profiel en ons Tweetalig Onderwijs op havo en vwo.

Natuurlijk zorgen we ervoor dat ze binnenkort bij de basisscholen liggen, maar hier kun je ze ook  alvast bekijken.