Hallo Wereld-les: Art Scene Investigation (A.S.I.)


Onderdeel van de Hallo Wereldlessen  A.S.I. voor brugklassers is het onderzoeken van kunsttechnieken. We bekijken hoe de kunstenaar iets heeft gemaakt en vervolgens proberen we het zelf uit.

Het leukste onderdeel van deze Hallo Wereldlessen is de excursie naar het Rembrandthuis. Daar zie je hoe Rembrandt leefde, daar bekijken we zijn verzameling mooie objecten die hij naschilderde (een gordeldier, mooie schelpen, klassieke beelden, speren, schildpadschilden) en zijn toon & verkoopzalen.


In het atelier van Rembrandt demonstreert een schilder hoe Rembrandt zijn verf maakte (met kleurpigmenten, zaadjes, eigeel, besjes, olie en lijnzaad). Vervolgens gaan we zelf aan de slag. In de les op school hebben de leerlingen tekeningen gemaakt van mensen die een gekke bek trekken (die gezichtsuitdrukking tekende  Rembrandt zelf ook graag). In de werkplaats bij het museum hebben de leerlingen van deze tekeningen een ets gemaakt (een gekraste tekening in een hard plastic plaatje). De etsen zijn door de leerlingen met inkt ingewreven en met een heel oude drukpers afgedrukt op papier. De etsen zijn deze keer opvallend goed gelukt en doen niet onder voor die van Rembrandt. Het viel de museumdocent en mij op dat de leerlingen hele goede vragen stelden en zelf ook al veel wisten.

We kwamen pas om 17.45 uur  weer terug op school maar het was een zeer geslaagde workshopmiddag.  Volgende week nog even de ‘Delfts Blauwe’ tegels glazuren en bakken met de leerlingen en dan zit deze lessenserie er weer op.

Esther Vos – docent BEVO/CKV /Tekenen