Gymnasium

Het HLW heeft al 65 jaar een gymnasium en heeft daarmee het oudste gymnasium van Nieuw-West. Het is een zes-jarige opleiding bedoeld voor leerlingen die wat extra’s willen en aankunnen. 
Het gymnasium vormt samen met het atheneum het VWO. 

Waarom gymnasium?

Algemene ontwikkeling 
De kennis van Grieks en Latijn helpt je om moeilijke Nederlandse en Engelse teksten beter te begrijpen. Je woordenschat wordt er groter door en het helpt bij het leren van talen als Frans, Spaans en Italiaans. Verder is kennis over de wereld van de oude Grieken en Romeinen goed voor je algemene ontwikkeling.  
 
Voorsprong bij studie 
Het gymnasiumdiploma geeft je een voorsprong als je later bijvoorbeeld geneeskunde, archeologie, rechten of geschiedenis wilt studeren. 
 

Gymnasiumprogramma

Brugklas
Leerlingen die bij ons in de
havo/vwo-brugklas zitten, volgen de lessen klassieke vorming
Dat is een eerste kennismaking met de wereld van de Grieken en Romeinen. We lezen mythologische verhalen over Griekse goden en helden. Verder maken we kennis met de eerste beginselen van Grieks en Latijn. De echte keuze voor gymnasium hoef je bij ons pas aan het eind van de eerste klas te maken. Zo kun je rustig kijken of een gymnasiumopleiding inderdaad bij je past. 

Tweede en derde klas 
Vanaf de tweede klas, volg je als gymnasium-leerling de vakken Grieks en Latijn. Zowel in de tweede als in de derde klas heb je 2 uur Grieks en 2 uur Latijn. Daarnaast heb je natuurlijk alle andere vwo-vakken.

Bovenbouw 
Leerlingen die goed zijn in Grieks en Latijn en het onderste uit de kan willen halen, volgen deze talen ook in de bovenbouw om zo een gymnasiumdiploma te behalen. Vanzelfsprekend volgen de gymnasium-leerlingen ook de andere vwo-vakken.
In de 4e en 5e klas begint het echte werk. Je bent dan in staat originele teksten van antieke schrijvers te vertalen. Je leest bijvoorbeeld over de spannende gevechten tussen Achilles en Hector bij de stad Troje, de list met het houten paard en de zwerftocht van de slimme Odysseus.  

Het laatste schooljaar staat geheel in het teken van het eindexamen. 

 

Klassieke cultuur

Niet alleen krijg je op het Gymnasium les in de talen Grieks en Latijn; ook de cultuur komt ruimschoots aan bod. Zo bezoeken we regelmatig tentoonstellingen over de klassieke oudheid en voeren we zelfs voor volle zalen Griekse toneelvoorstellingen op.  

In de bovenbouw maken de gymnasiasten een reis in het teken van de Klassieke Oudheid, bijvoorbeeld naar Pompeï en Rome. 

Icarus


                                                                  

Olympische Helden Griekse En Romeinse Goden Stockvectorkunst en meer beelden van Zeus - Zeus, Godin, God - iStock