Gymnasium

Het oudste gymnasium van Nieuw-West. Al 65 jaar heeft het HLW een gymnasium binnen haar muren. Daar zijn we trots op. Het gymnasium is eigenlijk gewoon Atheneum(VWO), maar met Grieks en Latijn erbij. Een zesjarige opleiding bedoeld voor leerlingen die wat extra’s willen en aankunnen. Als je dan ook nog eens geïnteresseerd bent in geschiedenis en de Grieks en Latijnse cultuur dan is dit perfect voor jou.

Waarom Grieks en Latijn?

De kennis van het Grieks en Latijn helpt je bij het begrijpen van moeilijke Nederlandse en Engelse teksten. Veel Nederlandse woorden zijn namelijk afgeleid van de klassieke talen. Zo is het woord biologie een combinatie van de Griekse woorden bios (leven) en logos (kennis). Bovendien helpt het bij het leren van andere vreemde talen als Frans, Spaans en Italiaans.
 
Bovendien is kennis van de wereld van de oude Grieken en Romeinen natuurlijk ook erg goed voor je algemene ontwikkeling. Om een voorbeeld te geven: een voetbalstadion als de Arena, waarin Ajax speelt, is niet bedacht door architecten uit onze tijd. De Romeinen lieten hun gladiatoren al vechten in een arena en Ajax was een beroemde Griekse held in de oorlog om de stad Troje.

 

Reisjes en Activiteiten

Leerlingen van ons gymnasium bezoeken regelmatig klassieke tentoonstellingen en voeren zelfs voor volle zalen Griekse toneelvoorstellingen.
 
In de bovenbouw maken de gymnasiasten een reis in het teken van de Klassieke Oudheid, bijvoorbeeld naar Pompeï en Rome. Het laatste schooljaar staat geheel in het teken van het eindexamen en wordt afgesloten met een Gymnasium-diploma.
 
Icarus

Kennis van de klassieke talen is bij een aantal studies een grote aanrader. Als je bijvoorbeeld geneeskunde, archeologie, rechten of geschiedenis wil studeren, dan is het gymnasium een zeer goede vooropleiding.                                                                       

Lessen Antieke cultuur op het HLW

Leerlingen die met een HAVO of VWO advies van de basisschool zijn gekomen, krijgen bij ons in de brugklas lessen Antieke cultuur. Dat is een eerste kennismaking met de wereld van de Grieken en Romeinen. We lezen mythologische verhalen over Griekse goden en helden. Verder maken we kennis met de eerste beginselen van Grieks en Latijn. Zo kunnen de leerlingen kijken of ze geschikt zijn voor het gymnasium. Als dat zo is, krijgen ze in de tweede en derde klas Grieks en Latijn. Behalve de oude talen komt bij deze vakken ook de cultuur veelvuldig aan bod.

 
Leerlingen die goed zijn in Grieks en Latijn en het onderste uit de kan willen halen, volgen ook in de bovenbouw deze vakken om zo een gymnasium diploma te behalen. Vanzelfsprekend volgen de Gymnasium leerlingen ook de andere vwo-vakken.

Olympische Helden Griekse En Romeinse Goden Stockvectorkunst en meer beelden van Zeus - Zeus, Godin, God - iStock