Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV)

ckv filmmuseum-eye-4havo-HLW

Culturele Kunstzinnige Vorming op het HLW

Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV) wordt gegeven in 3 mavo, 4 havo en 4/5 vwo. Het doel van het vak CKV is dat iedere leerling zijn of haar smaak ontwikkelt op het gebied van kunst en cultuur. Die ontwikkeling moet terug te vinden zijn in het aan te leggen kunstdossier, een document met persoonlijk tintje.

Bij CKV maak je kennis met meerdere kunstdisciplines. Dat kunnen zijn: beeldende kunst, architectuur, film, theater, muziek en dans.

Lesprogramma

3 mavo
In 3 mavo wordt CKV gedurende een half jaar 2 uur per week gevolgd.
We werken met de methode Palet voor het vmbo. Elk hoofdstuk besteedt aandacht aan een andere vorm van kunst. Aansluitend op ieder hoofdstuk/kunstvorm krijg je een opdracht waarin je praktisch bezig bent. Daarnaast moet je vier culturele activiteiten ondernemen. Deze doe je gedeeltelijk met school. Naar aanleiding van de culturele activiteiten vul je de bijpassende kijk- of luisterwijzers in.

Palet voor het vmbo
Bekijk hieronder de animaties van 3 mavo, gemaakt tijdens de CKV-les.

 

Bovenbouw havo en vwo
CKV is in 4 havo 1 uur per week ingeroosterd. Op het vwo volg je CKV twee jaar. Zowel in de 4e als in de 5e klas is het vak 1 uur per week ingeroosterd.

Het vak bestaat uit op havo en vwo uit meerdere onderdelen:

  • Cultureel Zelfportret 1 en 2 (en 3 op het vwo)
  • Drie (havo) of vier (vwo) discaps (=discipline met bijbehorende professionele en levensechte culturele activiteit).
    Aan de hand van een kunstdiscipline ondernemen we een bijpassende culturele activiteit en verken je de discipline, verbreed je je kennis erover, doe je onderzoek en en verbind je de diverse kunstuitingen met elkaar en met je eigen ervaringen.
  • Onderzoeksopdracht
Door de kennismaking met verschillende kunstdisciplines leer je een mening te vormen over kunst en cultuur, waarbij we natuurlijk vooral hopen dat je meer gaat genieten van kunst en cultuur.
Bekijk hieronder een animatie gemaakt door 4V leerlingen.

 

 

 

 

Op de havo en het vwo telt het eindcijfer van CKV vanaf schooljaar 2017-2018 mee in het combinatiecijfer samen met het eindcijfer van maatschappijleer en het cijfer voor het profielwerkstuk.

 

Docenten

Mw. S. Holwerda
Mw. R. Span
Mw. drs. E.I. Vos
Dhr. E. van Vugt

Sectie Beeldende vorming - Tekenen - CKV -HLW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *