culturele activiteit HLW- rijksmuseum slavernijverleden- geschiedenis

Bezoek Tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum

Van 12 februari 2021 t/m 30 mei 2021 is er in het Rijksmuseum een tentoonstelling over slavernij. Niet als een zwarte bladzijde die je kunt omslaan, maar als een onlosmakelijk onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die minder ver achter ons ligt dan we denken: vier of vijf generaties terug in de tijd en je komt bij slaafgemaakten en slaveneigenaren. Het is voor het eerst in Nederland dat er een tentoonstelling van dit formaat is gemaakt over het slavernijverleden.

In de week van 1 juni zijn 2H1 en 2VH met hun geschiedenisdocent mw. Nagtegaal naar het Rijksmuseum geweest om de tentoonstelling slavernij te bezoeken. Het Rijksmuseum had speciaal de deuren geopend voor het voortgezet onderwijs tot aan de opening voor publiek. Zo waren wij de enige klas in het museum, een bijzondere ervaring.

Tijdens de expositie luisterden de leerlingen naar een audiotour. Er werd verteld over verschillende voorwerpen maar ook over 10 personen die elk op hun eigen manier betrokken zijn geweest met het slavernijverleden. Mensen die ervan profiteerden, eronder leden of ertegen in verzet kwamen.

We sloten het bezoek af bij Look at me Now. Drie kunstenaars maken samen met bezoekers nieuwe kunstwerken om te laten zien hoe ons verleden is verweven met het heden. Ook de leerlingen hebben daar een klein stukje aan meegewerkt.

Voor de leerlingen was het soms een moeilijke tentoonstelling maar zeker het bezoeken waard.   Dus, reserveer een tijdslot en neem zelf ook een kijkje, want zoals jullie weten zijn de musea weer geopend.

mw. Nagtegaal