AIMS in Roemenië!

In de week van 10 tot en met 15 mei was de laatste reis in het kader van het internationale wiskunde uitwisselingsproject AIMS. Hiermee is het tweejarige project bijna ten einde: de laatste opdrachten worden nog gemaakt en de docenten ronden het project nog af door een docentenhandleiding, een dvd met alle opdrachten en een bordspel te maken.

Maar eerst was daar dus nog de reis naar Boekarest! Drie leerlingen en de wiskundedocenten Bob Naber en Erik Atsma zijn op zondag richting de Roemeense hoofdstad gegaan voor een week lang wiskunde bedrijven in het kader van de natuurlijke intelligentie. Op het vliegveld stonden de gastgezinnen al vol smart op ons te wachten en na het bezoek aan Amsterdam was het een weerzien met oude bekenden! De leerlingen gingen op stap met hun gastgezinnen en de docenten hebben de stad verkend.

Bucharest may 2015 (3)Bucharest may 2015 (27)

 

Op maandag was de officiële welkomstbijeenkomst met het voorstellen van alle landenteams. We werden welkom geheten met dans en zang. De zang was in alle talen van de projectpartners, dus er werd zelfs in het Nederlands gezongen. Daarna volgde een kennismakingsspel om meer van elkaar te weten te komen. Het volgende onderdeel was een internationale groepsopdracht waar de leerlingen elkaar moesten helpen bij het maken van vierkanten, maar zonder erbij te praten! In de middag waren er wiskunde opdrachten op de computer en het testen van het bordspel over het project AIMS. De leerlingen hebben geholpen om het bordspel te perfectioneren en dat is prima gelukt!

Bucharest may 2015 (59)

Bucharest may 2015 (64)

Dinsdag was er een excursie gepland naar de zoutmijnen in Horezu. Een lange dag met veel tijd in de bus. De zoutmijnen bleken een heus kuuroord te zijn met in de mijn voetbalvelden, basketbalvelden, tafeltennistafels en een kerk. De zoute lucht schijnt namelijk goed te zijn voor de gezondheid en zeker bij inspanning. Een aparte ervaring dus. Verder zijn er nog een aantal stops gemaakt bij mooie paleizen en kloosters, werden er mooie schotels zelf gemaakt bij een pottenbakkerij en was er een selfie-wedstrijd bij een soort van park met grote stenen: de zoektocht naar de selfie met de meest wiskundig gevormde steen! En tijdens de lunch werd mijnheer Atsma nog verrast met een enorme taart voor zijn verjaardag!

Bucharest may 2015 (203)

Bucharest may 2015 (218)

 

 

 

 

 

Woensdagochtend werd een bezoek gebracht aan het instituut voor Biologie in Boekarest. Er was een lezing over de combinatie van biologie en wiskunde en daarna gingen de leerlingen uiteen in drie verschillende groepen om meer te weten te komen over microscopie, chromatografie en nog meer. Een leerzame ervaring dus! In de middag volgde de traditionele wiskundige speurtocht: dit keer niet in de stad zelf, maar in het openluchtmuseum! Een prachtige plek met kleine huisjes, kerkjes, boothuizen en nog meer zoals er vroeger in Roemenië stonden. Een mooie tweede plaats voor het Roemeens/Nederlandse team was het resultaat!

Bucharest may 2015 mobile phone (43)

Bucharest may 2015 (270)

 

Donderdagochtend gingen we naar het Natuurkundig Atmosferisch Instituut. We kregen een lezing over de combinatie van natuurkunde, aardrijkskunde en wiskunde over het weer. Allerlei experimenten werden getoond, onder andere een wervelwind in het lokaal en we hebben gezien hoe de luchtkwaliteit wordt gemeten. Het enthousiasme van de docenten/studenten die de uitleg gaven was groot en de experimenten waren leuk, dus het was een geslaagde lezing. In de middag werden de zelf gemaakte schaaltjes beschilderd en werd met een tablet de evaluatie van het project gedaan: dat leverde zeer aparte beelden op door creatief camerawerk! Aansluitend was er op de school een afscheidsfeest waar de certificaten werden uitgedeeld en iedereen een cadeautje kreeg. Verder was er muziek en samenzang. Na veel foto’s gingen de leerlingen weg van school om bijna met de hele groep in het centrum het feest nog eens dunnetjes over te doen.

Bucharest may 2015 (450)Bucharest may 2015 (424)

 

Op vrijdag was de terugreis alweer gepland, op het vliegveld werd gedag gezegd tegen de gastgezinnen die er uiteraard allemaal waren om ons uit te zwaaien. En na een wat moeizame doortocht door de douane zat de week er helaas weer op. Al met al een geweldige week waar er weer vele vriendschappen bij gekomen zijn en leerlingen een geweldige ervaring hebben opgedaan.

Dit was de laatste uitwisseling in het kader van het project AIMS. Tijdens dit project hebben de leerlingen en docenten hard gewerkt aan wiskundige opdrachten in het kader van de verschillende intelligenties, maar zijn er vooral veel mooie vriendschappen ontstaan tussen leerlingen onderling, tussen docenten onderling, maar zelfs ook tussen leerlingen en docenten. Gelukkig is er tegenwoordig via social media de mogelijkheid om contact te houden. Wij zullen de leerlingen, maar vooral onze collega’s in het buitenland missen en zijn blij dat we deze mooie ervaring hebben kunnen meemaken. Een aanrader voor iedere docent en iedere leerling! Bucharest Alexis (46)