Aims in Amsterdam

Half maart was het dan eindelijk zo ver! Het wiskundige uitwisselingsproject AIMS – Alternatives for Innovative Math Study – was in Amsterdam. Leerlingen van het HLW hebben deze week opgetreden als gastgezin voor in totaal 19 leerlingen uit Frankrijk, Polen, Spanje, Italië, Griekenland en Roemenië. Ook waren er 12 docenten uit die landen mee. De hele week stond in het teken van de logische/wiskundige intelligentie en alle opdrachten en uitstapjes die er deze week gedaan zijn hadden daarmee te maken.

Gedurende de hele zondag kwamen de leerlingen uit de diverse landen aan en onze leerlingen stonden ze al vol spanning op te wachten bij het hotel. Vooral de leerlingen en docenten uit de landen die vroeg aankwamen zijn meteen de stad in gegaan om het mooie Amsterdam te zien.

Maandagochtend hadden we eerst de introductie van alle leerlingen en landen. Daarna moesten de leerlingen aan de hand van gecodeerde zinnen erachter zien te komen met wie ze een groepje vormden en dan vervolgens met het groepje op de foto!

IMG_8280

 

 

Daarna hadden we een heerlijke traktatie in het kader van pi-dag(dat was namelijk op 14 maart, ofwel 3-14).

 

IMG_8287

De opdracht die daarbij hoorde was het op volgorde zetten van de eerste 477 decimalen van het getal pi. De hele wiskunde gang stond vol met leerlingen van het project AIMS en uiteindelijk hadden we een lint van 28 meter om het getal pi uit te beelden.

 

Amsterdam (120)

In de middag volgde uiteraard de traditionele wiskunde wandeling door het centrum van Amsterdam. De omgeving van de Dam, Centraal Station en de grachten werd verkend terwijl er ondertussen wiskundige opdrachten gemaakt werden. Na een lange dag ging een deel van de leerlingen nog samen naar de kermis bij Westerpark!

 

Amsterdam (150)Dinsdag begon met een spelletjesochtend. De 19 buitenlandse leerlingen gingen in 19 rondes langs alle wiskundige strategie spelletjes die we hadden neergezet en onze leerlingen waren de spelletjes aan het uitleggen en de leerlingen aan het timen. Veel contact dus tussen de leerlingen!

 

Amsterdam (229)In de middag stond Nemo op het programma: een heerlijk museum waar je (bijna) overal aan mag zitten en alles mag proberen. Aansluitend hebben we een rondvaart over de grachten gemaakt waarbij het weer enorm heeft meegewerkt en er heel erg veel foto’s zijn gemaakt. Leuk om te zien was dat we in de avond foto’s kregen van een hele groep leerlingen op de bowlingbaan. Onze leerlingen hebben er zeker een feestje van gemaakt voor hun gasten!

 

Amsterdam (266)Woensdag stond in het teken van excursies naar Leiden en Den Haag. Eerst het Boerhaave museum in Leiden: aan de hand van opdrachten en een wiskunde koffer werd dit museum verkend, waarbij de leerlingen soms letterlijk over de vloer aan het kruipen waren om de opdrachten goed te kunnen maken. De lunch was in een heerlijke pizzeria.

Amsterdam (307)

 
Daarna gingen we naar het Escher museum in Den Haag, waar de leerlingen konden zien hoe betegelingen door Escher gemaakt werden, iets wat ze zelf in de weken voorafgaand aan dit bezoek ook al gedaan hadden in de lessen.

 

Amsterdam (313)Amsterdam (355)Donderdagochtend begon met de deelname aan de wereldwijde Kangoeroewedstrijd door de 35 leerlingen uit 7 landen, waarschijnlijk het meest internationale gezelschap dat heeft meegedaan in één school. Aansluitend waren er nog opdrachten in teams van 4 leerlingen, waarbij groepsopdrachten en kruisgetalpuzzels werden opgelost.
Hierna volgde de afsluitende lunch in El Maestro waarbij de winnaars van alle competities bekend werden gemaakt en waar alle buitenlandse leerlingen vaarwel werden gezegd in hun eigen taal door Wim van Leeuwen en Marianne van der Horst, iets dat zeer gewaardeerd werd. De leerlingen zijn nog tot heel laat in de binnenstad van Amsterdam geweest om te shoppen en samen te genieten van de laatste avond.

En zo kwam er alweer een einde aan een geweldige week waar de leerlingen veel geleerd hebben van wiskunde, van elkaars cultuur, van elkaars taal, maar bovenal enorm veel plezier hebben gehad. Er was zelfs een Whatsapp groep opgericht met alle deelnemers met de naam: Best five days ever! Dat zegt genoeg!

Grouppicture