Grieks & Latijn: de klassieke talen

Een reis door de oudheid
Onderbouw
Brugklas
In de brugklas vindt een eerste kennismaking met de wereld van de Romeinen en de oude Grieken plaats. In de Arche-boekjes lezen we allerlei mooie mythologische verhalen over Griekse goden en helden die we vervolgens op verschillende video/dvd’s bekijken. Zo kom je te weten waarom de oppergod Zeus zichzelf veranderde in een stier, waarom die domme koning Midas ezelsoren had en waarom Perseus het hoofd van Medusa moest afhakken. Vanzelfsprekend  leer je ook het Griekse alfabet en maak je kennis met de Griekse en Latijnse taal.

 

2/3e klas
In de 2e klas starten we echt met Grieks en Latijn. Zowel in de 2e als in de 3e klas heb je 2 uur Grieks en 2 uur Latijn.
Bij Grieks werken we met Argo, een lesmethode die je niet alleen leert Griekse tekstjes te vertalen, maar je ook meeneemt naar de vele belevenissen van de Argonauten. Na twee jaar heb je heel wat tekstjes vertaald en zijn ook de avonturen van weer andere Griekse helden zoals de sterke Herakles, de moedige Ajax en de slimme Odysseus uitgebreid aan bod gekomen.

Bij Latijn gebruiken we de lesmethode SPQR. Ook bij dit vak leer je naast woorden en  grammatica ook veel over de wereld van de Romeinen. Al heel snel kun je Latijnse tekstjes vertalen over de oorsprong van Rome, hun geliefde gladiatorengevechten en hun veroveringstochten. En dit alles nooit zonder de toestemming van de senaat en het volk van Rome……..

Aan het eind van de derde klas mag je kiezen: laat je Grieks en/of Latijn vallen, of houd je gewoon beide vakken. In de vierde klas wordt de basisgrammatica afgerond en ga je met de Romeinen op reis binnen hun immense imperium (rijk) en nemen de Grieken je mee naar hun oorlogen die zij tegen de Perzen hebben gevoerd.

Bovenbouw
In de 5e klas begint het echte werk. Je bent dan in staat originele teksten van antieke schrijvers te vertalen. Dit kunnen bijvoorbeeld stukken uit de Ilias en Odyssee zijn, die de grote Griekse dichter Homeros zo’n 2800 jaar geleden geschreven heeft. Of gedeeltes uit de Metamorfoses van Ovidius waarin hoogmoedige mensen door de goden met een gedaanteverwisseling bestraft worden. Zo lees je hoe de godin Pallas Athene het meisje Arachne, dat erg opschept over haar eigen weefkunst, langzaam verandert in een grote spin.

De lessen van de 6e klas zijn gewijd aan het eindexamen, waarbij een door de examencommissie opgegeven auteur centraal staat. In 2020/2021 is dat Cicero, een beroemde redenaar die nog altijd voor vele politici een voorbeeld is.

Docent
Mevr. drs. M. van der Horst