Frans

In de onderbouw volgt iedereen het vak Frans. In de bovenbouw behoort Frans tot de keuzevakken. Veel mensen vinden Frans mooi, maar ook moeilijk; op het HLW laten we je zien dat Frans interessant is als taal en cultuur en dat het meer is dan alleen maar woordjes leren. Doordat de lokalen Frans voorzien zijn van alle moderne apparatuur, kunnen wij onze lessen eenvoudig levendig, actueel en boeiend houden!

Met Frans gaat er een wereld voor je open …., te meer omdat praktisch alle leerlingen die Frans volgen ook werkelijk naar een Franstalig land gaan tijdens een van de vele buitenlandse reizen die onze school jaarlijks organiseert. Zo gaat 3 mavo jaarlijks een week naar de Belgische Ardennnen en heeft 4 havo heeft vaak een weekje Parijs op het programma staan.
Wij denken dat deze tripjes naar het buitenland een goede aanvulling zijn op ons lesprogramma: je kunt zo zien hoe het is om een op school geleerde taal in de praktijk te gebruiken en kennis maken met de Franse cultuur!


Lesprogramma

Onderbouw
In de onderbouw heb je twee lessen van 60 minuten. In die lessen werken we met de methode Franconville. Een methode waarbij alle vier de vaardigheden -spreken, luisteren, lezen en schrijven- uitgebreid aan bod komen.
Verder maak je tijdens de les regelmatig kennis met zaken die op dat moment spelen in Frankrijk. Zo wordt er momenteel regelmatig aandacht besteed aan de muziek uit de Parijse ‘banlieue’ (voorsteden).

 

Bovenbouw
In 4H en 5H wordt Frans veel gekozen, en in 4V, 5V en 6V kies je tussen Frans en Duits. In deze klassen werken we met de methode Libre Service. Alle vaardigheden komen hiermee aan bod: het schrijven van een brief, het luisteren van gesprekjes, het voorbereiden van een exposé (spreekbeurt) en het lezen van (langere) teksten. In de bovenbouw lezen we ook Franse boeken, en op het vwo krijg je bovendien literatuurgeschiedenis.

 

De docenten
 
dhr. E. Fadel
mw. J. Kluiver
mw. L. Kusters
mw. F. Ruygrok, M
mw. J. Tfai
mw. S. Hadouchi
Enkele handige links:
De methode voor de onderbouw: www.franconville-online.nl
De methode voor de bovenbouw: www.libreservice-online.nl
Werkwoorden oefenen op: www.verbuga.eu
Zelf woordjes invoeren en oefenen op: www.wrts.nl