Uitwisseling met Duitsland

Vorig jaar heeft klas 3 VWO in ‘taaltandems’ samengewerkt met de 9. Klasse van Gymnasium Rhauderfehn, een Duitse school waar het vak Nederlands aangeboden wordt. In een Nederlands-Duits tweetal leerden de leerlingen via mailtjes elkaars taal. Eind april was het zover: een tweedaagse uitwisselingsreis om verder kennis te maken met de Duitse leerlingen en het Gymnasium!

Na de treinreis van ruim 3 uur was er tijd voor een gezamenlijk lunch, waarna de leerlingen in groepjes een rally door het dorp maakten en het traditionele spel ´Boßeln´ (= klootschieten) hebben gespeeld. ’s Avonds was er een barbecue in de tuin van het Gästehaus.

Uitwisseling duitslandaDe volgende dag stond in het teken van samen leren: in 3 projectlessen hebben de leerlingen in gemengde Duits-Nederlandse groepjes presentaties voorbereid, waarbij ze ervaringen hebben uitgewisseld over verschillende thema’s. Verder konden ze een kijkje nemen bij lessen op het Gymnasium, zoals de orkestklas, robotica en journalistiek. Tijdens de reis ontstond een boeiende mix van Duits en Nederlands, waarin de leerlingen veel Duits hebben geoefend en van elkaar geleerd hebben!

Dit jaar kreeg onze school de Duitse school op bezoek. Dit gebeurde in Oktober. Tijdens een driedaags samenzijn is er veel gelachen, veel gewandeld, lekker gegeten en natuurlijk veel geleerd. We zijn van plan om ook met de toekomstige klassen te blijven e-twinnen.

 

Om ook andere gebieden van Duitsland te leren kennen, brachten we met 3VWO een tweedaags bezoek aan het Ruhrgebied en Keulen. We bezochten het Landschaftspark, bezichtigden de Dom en hingen natuurlijk een slotje in Keulen aan de brug.

Vooral het “niet slapen” in de jeugdherberg vond 3VWO spannend.20163h-duitsland-beeldentuin-13240669_1095578713836943_6748221348267577293_n

Ook in de bovenbouw gaan we op bezoek bij de oosterburen. Zo wordt er een bezoek gebracht ‘buiten schooltijd’ aan de kerstmarkt, soms gaan we naar Dusseldorf, soms naar Keulen en in 6 VWO bieden we de mogelijkheid, om begeleid door een docent, Berlijn te bezoeken.