Gymnasium

Al bijna 65 jaar heeft het HLW een gymnasium.  Daar zijn we trots op. In de brugklas maak je kennis met de wereld van de Grieken en de Romeinen. We lezen mythologische verhalen over Griekse goden en helden. Vanaf de tweede klas krijg je de vakken Grieks en Latijn. Daarnaast heb je natuurlijk alle andere VWO-vakken.

De kennis van het Grieks en Latijn helpt je om moeilijke Nederlandse en Engelse teksten beter te begrijpen. Veel Nederlandse woorden zijn namelijk afgeleid van de klassieke talen. Zo is het woord biologie een combinatie van de Griekse woorden bios (leven) en logos (kennis). Bovendien helpt het bij het leren van andere vreemde talen als Frans, Spaans en Italiaans.

Verder is kennis van de wereld van de oude Grieken en Romeinen natuurlijk ook erg goed voor je algemene ontwikkeling. Om een voorbeeld te geven: een voetbalstadion als de Arena, waarin Ajax speelt, is niet bedacht door architecten uit onze tijd. De Romeinen lieten hun gladiatoren al vechten in een arena en Ajax was een beroemde Griekse held in de oorlog om de stad Troje.

Leerlingen van ons gymnasium bezoeken regelmatig klassieke tentoonstellingen en voeren zelfs voor volle zalen Griekse toneelvoorstellingen op.

Kennis van de klassieke talen is bij een aantal studies een grote aanrader. Als je bijvoorbeeld geneeskunde , archeologie, rechten of geschiedenis wil studeren, dan is het gymnasium een zeer goede vooropleiding.

Aan het eind van de derde klas kies je of je doorgaat met Grieks of Latijn voor je gymnasium diploma. Natuurlijk kan je ook beide vakken houden. In de bovenbouw maken we een reis naar Pompeï  en  Rome.