5V naar Londen

 

’s Morgens om 6.07 uur komt de eerste app binnen: “Is er al iemand op Schiphol?” Een grap? Het is tenslotte 1 april. Maar nee, terwijl de meeste Londengangers net hun bed uitrollen, staat Nesrine al op Schiphol om toch vooral niet het vliegtuig te missen.

 

De eerste week van april, net nadat de Brexit had moeten plaatsvinden, gaan we met 23 leerlingen uit 5V naar Londen om daar te proeven van de Engelse taal en cultuur. Voor klassieke en moderne kunst en cultuur is ruim tijd gemaakt.
De trip begint op een heerlijk zonnige dag. De volgende dagen zullen wat minder mooi zijn. We installeren ons in het hostel -geen Windsorhotel, zoals sommigen hadden gehoopt-, maken gezamenlijk een wandeling langs wat highlights als the Houses of Parliament, the Big Ben (beiden helaas ingepakt) en de London Eye. En natuurlijk wordt uitbundig geposeerd en gefotografeerd.

Laat in de middag worden Soho met het Londense Chinatown op eigen houtje verkend en gaat iedereen op zoek naar een lekker en betaalbaar avondmaal. Doodmoe van alle indrukken en het vroege opstaan melden de meeste leerlingen al vroeg terug naar het hostel te willen. Dat doen we, terwijl we onderweg afgedwaalde leerlingen oppikken en ons op Piccadilly Circus enige tijd laten vermaken door straatartiesten. Ook dat is Londen.

De volgende dag weer bijtijds op. Zeven uur en nog lekker rustig dacht mw. van der Horst toen haar wekker ging. En met veel kabaal wekte ze haar kamergenoot mw. Holwerda ook tot leven. Gedoucht, aangekleed en opgemaakt en nog steeds stil in het hostel, begon het langzaam te dagen. Zeven uur Nederlandse tijd is zes uur Engelse tijd!

Als eindelijk ook de leerlingen hun ochtendrituelen hebben volbracht, vertrekken we naar het British Museum met onder andere de vermaarde Elgin Marbles op de Griekse afdeling en de vele mummies op de Egyptische afdeling. Daarna door de regen richting Tower, waar de metrospeurtocht zou starten. Diverse (foto-)opdrachten moesten worden volbracht bij bijzondere plekken in de stad: Tower, Tower Bridge, Millenium Bridge, St Paul’s Cathedral, Tate Modern, Hyde park enz.


Terwijl de leerlingen zoeken en speuren, regelen de docenten een restaurantje voor een gezamenlijk diner. Het wordt een Perzisch restaurant met voor ieder wat wils, zelfs voor de veganisten. We hebben er heerlijk gegeten.
’s Avonds is er een programma naar keuze: winkelen, langs een voetbalstadion stadion gaan en/of London Eye by night bezichtigen.

Woensdag was Greenwich aan de beurt. Een korte, maar indrukwekkende ‘vlucht’ over de Theems met de Emirat Cableline brengt ons van de noordzijde van de Theems naar de Southbank. Wat een prachtig uitzicht! Vervolgens met de boot naar Greenwich, waar we een stukje de voetgangerstunnel naar de noorzijde in zijn gelopen, de Cutty Sark (zeilvrachtschip uit 1869) hebben bewonderd en al wandelend door het park naar de Royal Observatory en de Nul Meridiaan zijn gegaan.

Na een heerlijk vrije middag ontmoetten we elkaar weer bij het Apollo Victoria Theatre voor de musical Wicked. Een prachtige voorstelling, al had een aantal leerlingen moeite de oogjes open te houden in het donker.
De volgende dag was het alweer vroeg inpakken. Om 10.00 uur moest er worden uitgecheckt. De koffers, nog dikker dan op de heenweg, konden gelukkig worden opgeslagen. Tijd genoeg om naar een van de nabije musea te gaan. De meeste CKV-leerlingen gingen naar het Victoria & Albert Museum, de anderen hadden de keuze uit het Science Museum of het Natural History Museum.

En toen begon de terugreis: een juf haar treinkaartje naar Gatwick Airport kwijt, een veel te zware koffer om in te checken, dus peperdure extra ruimbagage moeten bijboeken en een vertraagde vlucht. Gelukkig waren dat de enige tegenslagen van de reis. Verder hebben we genoten.