Loopbaanoriëntatie projecten

Het decanaat organiseert op alle afdelingen diverse Loopbaanoriëntatie projecten:

MAVO

 • Bliksemstages (JINC) in leerjaar 2 en 3: een bedrijfsbezoek in groepjes van 8 leerlingen. Het bezoek wordt voorbereid in de mentorles. De bliksemstage bestaat altijd uit een rondleiding, een uitleg en een praktische opdracht. Voor 3 mavo zijn de stages bij voornamelijk technische bedrijven.
 • Kennismakingslessen techniek: leerlingen_hervormd_lyceum_west_in_het_vrachtruimin de derde periode krijgen de tweede klassen een gastles Techniek van het ROCvA. Drie techniekprojecten (Bouw, Laboratorium en Robotica) worden geïntroduceerd. De leerlingen maken vervolgens een keuze welk project ze in 3 mavo willen doen. Het 3 mavo project duurt een hele module en er wordt een aantal middagen op het ROCvA aan gewerkt.
 • Sollicitatietraining (JINC): in 3 mavo krijgen alle leerlingen een sollicitatietraining. De sollicitatiebrief en het C.V. wordt bij de les Nederlands gemaakt en met mensen uit het bedrijfsleven wordt een rollenspel gespeeld met behulp van de brieven.
 • Gastlessen: diverse MBO opleidingen verzorgen een gastles in 3 mavo. Dit is in het kader van de keuzebegeleiding.
 • Bezoek voorlichtingsavond: In 3 mavo bezoeken de leerlingen een voorlichtingsavond (bij een gebouw van het ROCvA of ROCtop) over MBO opleidingen. De leerlingen kunnen de informatielessen van 4 verschillende opleidingen volgen.
 • Carrière coach (JINC): In 4 mavo moeten de leerlingen zich al in april hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. Elke leerling krijgt een coach uit het bedrijfsleven die twee individuele gesprekken voert en twee workshops met de leerling doet waarin de kwaliteiten, talenten en interesses van de leerling aan de orde komen. De coach helpt of stuurt bij in de opleidingskeuze, biedt begeleiding bij het aanmelden voor meeloopdagen op het MBO en kan soms zelfs een dagje meekijken bij een bedrijf regelen.

HAVO

 • Girlsday/Boysday: in 2 havo en 2 vwo gaan de leerlingen een dag aan de slag bij een bedrijf of een opleiding. Girlsday wordt georganiseerd door de VHTO (vrouwen in de techniek), Boysday i.s.m. de ‘Vrienden van de techniek’. Dit kan bij een bedrijf als Shell of Nedtrain zijn of bijv. bij de VU.
 • Ondernemen doe je Zo!: 8 weken lang en anderhalf uur per week gaan de leerlingen van 3 havo in teams van 6 leerlingen aan de slag met een coach uit het bedrijfsleven. Ze leren wat ondernemen inhoudt, ze bezoeken een ondernemer in de buurt, maken een ondernemingsplan, presenteren hun plan aan de instanties (belasting, gemeente, bank) en uiteindelijk sluiten we af met een grote presentatie door de verschillende teams op locatie (bijvoorbeeld bij Deloitte of Rochdale). Dit project wordt ondersteund door het vak Economie.
 • Gastlessen: Tijdens de projectdagen in mei voor 3 havo zullen diverse professionals het een en ander vertellen over hun opleiding of beroep.
 • Bezoek aan InHolland/gastles Hogeschool van Amsterdam: De leerlingen krijgen informatie over de diverse opleidingen van beide Hogescholen en er wordt het een en ander verteld over wat studeren aan het HBO betekent.
 • Bezoek voorlichtingsavond: i.s.m. 4strax bezoeken de 4 havo leerlingen een voorlichtingsavond over de HBO opleidingen. De leerlingen kunnen 4 verschillende informatielessen volgen.
 • Careerday TU Delft: leerlingen in 4 havo met een N&T profiel bezoeken de Careerday in Delft. Daar maken ze kennis d.m.v. workshops met diverse bedrijven en opleidingen die te maken hebben met hun profielkeuze.
 • Proeflessen/meeloopdagen: In 5 havo wordt het meedoen aan proeflessen en meeloopdagen bij de HBO opleidingen intensief gestimuleerd. De leerlingen krijgen hier uiteraard vrij voor.

VWO/Gymnasium

 • Girlsday/Boysday: In 2 vwo gaan de leerlingen een dag aan de slag bij een technisch bedrijf of een technische opleiding.
 • Bezoek Nederlandse Bank: In 4 vwo bezoeken de leerlingen De Nederlandsche Bank en maken daar kennis met het bankwezen.
 • Bezoek voorlichtingsavond: in 5 vwo bezoeken de leerlingen een voorlichtingsavond over vervolgopleidingen. Zij kunnen 4 informatielessen volgen.
 • Careerday TU Delft: 5 vwo leerlingen met NA & SK in hun profiel bezoeken deze beurs waar ze workshops volgen bij bedrijven en opleidingen die opereren op het gebied van de techniek.
 • Alumnimiddag: 6 vwo leerlingen en oud-leerlingen ontmoeten elkaar op het HLW. Hoe is het de alumni vergaan na de middelbare school, welke opleiding volgen ze, wat voor werk doen ze?