4H2 CKV bezoekt het architectenbureau INBO

Vrijdagmiddag 23 november bezocht 4H2 voor het vak CKV het architectenbureau INBO. Zij kregen een lezing van architect Tako Postma, die de activiteiten van een architect in vogelvlucht vertelde. Vervolgens werden maquettes bekeken en kregen leerlingen een rondleiding door het bureau. Daar konden zij zien hoe tekenaars met computers het voorlopig en definitief ontwerp maken. In kleine groepen konden leerlingen ook door een zogeheten VR-bril maquettes bekijken, alsof je er werkelijk doorheen loopt.

De leerlingen waren zeer belangstellend en wilden vooral ook  weten hoeveel een architect nou verdient. In een hoek van het grote architectenbureau stond een tafeltennistafel. Na de lezing mochten een paar leerlingen er even op spelen. Het was een geslaagde middag.

Careerday is een workshopdag georganiseerd door Jet Net, een organisatie die bedrijven, middelbare scholen en opleidingen in de techniek met elkaar verbindt. Een techniekdag bij de TU Delft voor bèta leerlingen van 4H en 4V.

In de sporthal van de TU Delft stonden vele bedrijven en opleidingen die iets met de techniek hebben klaar. Onder leiding van onze NA & SK docenten hebben de leerlingen workshops gedaan bij o.a. Unilever (een verpakking ontwerpen voor chocoladezoenen, Siemens (werken met een CAD systeem), de Bèta partners (forensisch onderzoek) en bij SMC pneumatics. Daarnaast was het mogelijk in de vrije tijd nog wat te snuffelen bij diverse stands.

Hopelijk is weer een aantal leerlingen enthousiast gemaakt voor de wereld van de techniek.

 

Woensdagmiddag 26 september hebben de tekenleerlingen van 4 havo het Allard Pierson Museum bezocht. Het Allard Pierson Museum is het archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam.
Onder begeleiding van hun tekendocenten kregen een rondleiding door de klassieke oudheid en bekeken de beelden uit gips op de zolder van het museum. Begrippen die zij in de lessen hebben geleerd werden nu zichtbaar. En natuurlijk was er ook een tekenopdracht: het schetsen van de ‘contraposto’.

 

Amsterdam Schoon! is een film- en educatieproject voor en door jongeren in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Na twee voorbereidingslessen zijn de leerlingen van 2VWO op woensdag 19 september aan de slag gegaan  met de filmdocenten van de Frisse Blik. Ze leerden van de docenten van de Frisse Blik interviewtechnieken, film- en montagetechniek en ze maakten een script. Zo is een aantal leuke filmpjes ontstaan die een mooi beeld geven van stadsdeel Nieuw-West en hoe hier wordt gewerkt aan en gedacht over het schoon houden van de stad.

De leerlingen hebben samen met hun mentrix mevrouw Ruijgrok en de Frisse Blik het beste filmpje uitgekozen. Ook in de andere stadsdelen heeft een aantal deelnemende scholen een film uitgekozen. De winnende filmpjes worden vertoond op de IDFA en Cinekid.

 

De 4H klassen zijn samengesteld uit de reguliere 4H leerlingen, 4M doorstromers, een enkele voormalige vwo leerling, doublanten en leerlingen die nieuw zijn op school. Goed idee dus om elkaar wat beter te leren kennen. Op donderdag 13 september zijn de 4H klassen aan de slag gegaan met allerlei opdrachten. Eerst even een rondje ‘Over de Streep’ vragen op het strand. Daarna het  touwtrekken per klas. Groepjes van 8 personen, samengesteld uit verschillende klassen, moesten vervolgens aan de slag om onderdelen te bemachtigen voor hun lunch (een broodje hamburger). De BBQ kon opgehaald worden per kano aan de overkant van de plas, lucifers kreeg je na het neerleggen van de woorden ‘Samen sta je sterk’ en een vuilniszak of bestek kreeg je als je de twee docenten in jouw speurgebied vond. Het was super lekker weer, de stemming was goed en hopelijk is het gelukt de leerlingen zich deel van een 4H klas te laten voelen.

Op een anoniem bedrijventerrein op zo’n 50 kilometer ten noorden van Amsterdam, wijst niets erop dat hier het hoofdkantoor van een miljardenbedrijf is gehuisvest. Dubbeldekkerbussen met grote blauwe letters rijden af en aan over het terrein. We bevinden ons in Zwaagdijk, West Friesland, waar de prijsvechter Action 25 jaar geleden het levenslicht zag.

Met de leerlingen van 5V gaan we op bezoek bij directrice Hajir Hajji, die als één van de medewerkers van het eerste uur inmiddels de functie van commercieel directeur bekleedt. Op de vraag of het haar veel moeite heeft gekost het ‘glazen plafond’ te doorbreken, antwoordt ze ontkennend. Action begon als een familiebedrijf waar iedereen zich ten volle inzette. De eigenaren hielpen zelf de dozen de winkels binnen te sjouwen en de strategie uitzetten ging op gevoel. De fenomenale groei die volgde heeft nooit iets aan die cultuur veranderd: de koffie op het hoofdkantoor wordt gedronken uit de roodgeruite kartonnen bekertjes die je ook op de markt ziet en het tachtig-euro-beleid slaat op de bovengrens voor een hotelkamer bij dienstreizen.

Bijna twee uur volgen waarin de leerlingen van 5V, comfortabel gezeten in de stoelen waar eens per maand de aandheelhouders aanschuiven, inhoudelijke vragen afwisselen met vragen over het carrièrepad van mevrouw Hajji. Daarna volgt nog een rondleiding in het kolossale distributiecentrum, vanwaaruit alle Nederlandse winkels worden bevoorraad. De leerlingen keerden niet alleen terug met een persoonlijk samengestelde goodie bag uit het Action-assortiment maar ook met inzicht uit de eerste hand over het reilen en zeilen van een toonaangevende Nederlandse miljardenonderneming.

Tekenleerlingen uit 4H, 4V en 5V zijn op vrijdag 22 juni naar de Kunsthal in Rotterdam geweest om daar de tentoonstelling over Hyperrealisme te bekijken. Het eerste beeld schepte al direct verwarring. Was dit echt een dame die door een gat in de muur stond te loeren of was dit al het begin van de tentoonstelling? Degene die dat even wilde controleren werd direct tot de orde geroepen door een zaalwacht. Kunstwerken (en ook echte dames) mag je niet zomaar aanraken.

Aan de hand van een aantal verschillende thema’s laat de tentoonstelling zien dat de manier waarop we naar onze lichamen kijken voortdurend verandert. ‘Dubbelgangers’ zoomt in op kunstenaars als Duane Hanson en John DeAndrea, die sinds de jaren 1960 de toon zetten met sculpturen van menselijk formaat. Om de sculpturen nog echter te laten lijken, besteden ze veel aandacht aan het weergeven van de structuur van de menselijke huid en combineren ze de werken met objecten uit de werkelijkheid.

‘Dimensies’ laat werk zien van een aantal kunstenaars waaronder Ron Mueck, Marc Sijan en Sam Jinks de maatvoering van gestaltes drastisch vergroten of juist verkleinen.

Het thema ‘Lichaamsdelen’ laat kunstenaars zien die zich vanaf de jaren 1990 richten op specifieke delen van het lichaam.

Bij het thema ‘deformaties’ kijken we naar kunstenaars die het lichaam observeren vanuit vertekende perspectieven.

Na deze bijzondere tentoonstelling, bleek toch ook de overzichtstentoonstelling van het modeduo Viktor & Rolf een onweertaanbare aantrekkingskracht te hebben. Prachtige ontwerpen hebben we daar gezien.

 

Natuurlijk moesten we ook nog Rotterdam in; langs onder andere de ‘Verwoeste stad’ van Zadkine, naar de Markthal en vervolgens vrij om inkopen te doen. Een zeer geslaagd cultureel uitje.

 

Deze week vindt het jaarlijkse bezoek aan Artis plaats. Niet alleen voor de brugklassers een hoogtepunt, maar ook voor de begeleidende docenten. Het weer is ons dit jaar goed gezind; niet te warm, niet te koud en geen regen.

Natuurlijk is het bezoek Artis niet helemaal vrijblijvend. De leerlingen hebben opdrachten mee. Voor bevo maken ze tekeningen van dieren. Voor de mentorles wordt er samengewerkt en maken ze in kleine groepjes een video-opdracht. De tto-leerlingen moeten dat in vlekkeloos Engels doen, want bij Engels krijgen ze er een cijfer voor. En in een dierentuin kan biologie niet achterblijven. Ook daarvoor krijgen de leerlingen een opdracht. Genoeg te doen dus. Gelukkig is er genoeg gelegenheid om gewoon te genieten.

Vermoeid, maar tevreden stappen we ‘s middags weer op de tram richting school en kan iedereen weer naar huis.

In de Hallo Wereld les ’Vreemde vogels’ worden veel vogels besproken en bekeken op film, maar ook in het echt. Dichtbij, rondom de Sloterplas worden heel wat vogels gespot. Niet alleen inheemse exemplaren, maar ook echt vreemde vogels.
Afgelopen woensdag stond een uitje naar Avifauna, de dierentuin voor vogels, op het programma. Vogels in allerlei soorten en maten zijn hier te vinden: de rode flamingo, de blauwgele ara, een dubbele neushoornvogel enz..

De vogeldemonstraties van roofvolgels en van siervogels, waarbij de de verzorgers allerlei weetjes vertelden, waren natuurlijk hoogtepunten van het bezoek. Net als de lori’s die graag op handen en hoofden van de bezoekers landen in de hoop iets lekkers te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 25 mei zijn 4V en 4H2 naar het filmmuseum EYE geweest om daar de workshop History repeats te volgen. Na een korte introductie in de studio zijn de leerlingen in groepjes van vier, onder begeleiding van hun workshopleider, naar het panorama gegaan. Daar bekeken zij ter inspiratie voor een eigen filmpje wat oude filmfragmenten.

 

Daarna een korte uitleg over het gebruik van de videocamera en aan de slag. Opdracht was het maken van een 1-minuutfilmpje met, naar keuze, het thema slapstick, strijd of magie. In iets meer dan een uur werden opnames gemaakt. Daarna werden de groepjes opgesplitst in tweetallen. Als tweetal gingen de leerlingen hun opnames editen. Resultaat: twee  verschillende filmpjes met het zelfde basismateriaal.

Met name over het editen waren de leerlingen enthousiast. Er ging een wereld van mogelijkheden (onder andere van special effects) voor ze open.  De resultaten die we gezamenlijk bekeken kregen een warm applaus.