Sloterplas-challenge!

De 4H klassen zijn samengesteld uit de reguliere 4H leerlingen, 4M doorstromers, een enkele voormalige vwo leerling, doublanten en leerlingen die nieuw zijn op school. Goed idee dus om elkaar wat beter te leren kennen. Op donderdag 13 september zijn de 4H klassen aan de slag gegaan met allerlei opdrachten. Eerst even een rondje ‘Over de Streep’ vragen op het strand. Daarna het  touwtrekken per klas. Groepjes van 8 personen, samengesteld uit verschillende klassen, moesten vervolgens aan de slag om onderdelen te bemachtigen voor hun lunch (een broodje hamburger). De BBQ kon opgehaald worden per kano aan de overkant van de plas, lucifers kreeg je na het neerleggen van de woorden ‘Samen sta je sterk’ en een vuilniszak of bestek kreeg je als je de twee docenten in jouw speurgebied vond. Het was super lekker weer, de stemming was goed en hopelijk is het gelukt de leerlingen zich deel van een 4H klas te laten voelen.

Op een anoniem bedrijventerrein op zo’n 50 kilometer ten noorden van Amsterdam, wijst niets erop dat hier het hoofdkantoor van een miljardenbedrijf is gehuisvest. Dubbeldekkerbussen met grote blauwe letters rijden af en aan over het terrein. We bevinden ons in Zwaagdijk, West Friesland, waar de prijsvechter Action 25 jaar geleden het levenslicht zag.

Met de leerlingen van 5V gaan we op bezoek bij directrice Hajir Hajji, die als één van de medewerkers van het eerste uur inmiddels de functie van commercieel directeur bekleedt. Op de vraag of het haar veel moeite heeft gekost het ‘glazen plafond’ te doorbreken, antwoordt ze ontkennend. Action begon als een familiebedrijf waar iedereen zich ten volle inzette. De eigenaren hielpen zelf de dozen de winkels binnen te sjouwen en de strategie uitzetten ging op gevoel. De fenomenale groei die volgde heeft nooit iets aan die cultuur veranderd: de koffie op het hoofdkantoor wordt gedronken uit de roodgeruite kartonnen bekertjes die je ook op de markt ziet en het tachtig-euro-beleid slaat op de bovengrens voor een hotelkamer bij dienstreizen.

Bijna twee uur volgen waarin de leerlingen van 5V, comfortabel gezeten in de stoelen waar eens per maand de aandheelhouders aanschuiven, inhoudelijke vragen afwisselen met vragen over het carrièrepad van mevrouw Hajji. Daarna volgt nog een rondleiding in het kolossale distributiecentrum, vanwaaruit alle Nederlandse winkels worden bevoorraad. De leerlingen keerden niet alleen terug met een persoonlijk samengestelde goodie bag uit het Action-assortiment maar ook met inzicht uit de eerste hand over het reilen en zeilen van een toonaangevende Nederlandse miljardenonderneming.

Tekenleerlingen uit 4H, 4V en 5V zijn op vrijdag 22 juni naar de Kunsthal in Rotterdam geweest om daar de tentoonstelling over Hyperrealisme te bekijken. Het eerste beeld schepte al direct verwarring. Was dit echt een dame die door een gat in de muur stond te loeren of was dit al het begin van de tentoonstelling? Degene die dat even wilde controleren werd direct tot de orde geroepen door een zaalwacht. Kunstwerken (en ook echte dames) mag je niet zomaar aanraken.

Aan de hand van een aantal verschillende thema’s laat de tentoonstelling zien dat de manier waarop we naar onze lichamen kijken voortdurend verandert. ‘Dubbelgangers’ zoomt in op kunstenaars als Duane Hanson en John DeAndrea, die sinds de jaren 1960 de toon zetten met sculpturen van menselijk formaat. Om de sculpturen nog echter te laten lijken, besteden ze veel aandacht aan het weergeven van de structuur van de menselijke huid en combineren ze de werken met objecten uit de werkelijkheid.

‘Dimensies’ laat werk zien van een aantal kunstenaars waaronder Ron Mueck, Marc Sijan en Sam Jinks de maatvoering van gestaltes drastisch vergroten of juist verkleinen.

Het thema ‘Lichaamsdelen’ laat kunstenaars zien die zich vanaf de jaren 1990 richten op specifieke delen van het lichaam.

Bij het thema ‘deformaties’ kijken we naar kunstenaars die het lichaam observeren vanuit vertekende perspectieven.

Na deze bijzondere tentoonstelling, bleek toch ook de overzichtstentoonstelling van het modeduo Viktor & Rolf een onweertaanbare aantrekkingskracht te hebben. Prachtige ontwerpen hebben we daar gezien.

 

Natuurlijk moesten we ook nog Rotterdam in; langs onder andere de ‘Verwoeste stad’ van Zadkine, naar de Markthal en vervolgens vrij om inkopen te doen. Een zeer geslaagd cultureel uitje.

 

Deze week vindt het jaarlijkse bezoek aan Artis plaats. Niet alleen voor de brugklassers een hoogtepunt, maar ook voor de begeleidende docenten. Het weer is ons dit jaar goed gezind; niet te warm, niet te koud en geen regen.

Natuurlijk is het bezoek Artis niet helemaal vrijblijvend. De leerlingen hebben opdrachten mee. Voor bevo maken ze tekeningen van dieren. Voor de mentorles wordt er samengewerkt en maken ze in kleine groepjes een video-opdracht. De tto-leerlingen moeten dat in vlekkeloos Engels doen, want bij Engels krijgen ze er een cijfer voor. En in een dierentuin kan biologie niet achterblijven. Ook daarvoor krijgen de leerlingen een opdracht. Genoeg te doen dus. Gelukkig is er genoeg gelegenheid om gewoon te genieten.

Vermoeid, maar tevreden stappen we ‘s middags weer op de tram richting school en kan iedereen weer naar huis.

In de Hallo Wereld les ’Vreemde vogels’ worden veel vogels besproken en bekeken op film, maar ook in het echt. Dichtbij, rondom de Sloterplas worden heel wat vogels gespot. Niet alleen inheemse exemplaren, maar ook echt vreemde vogels.
Afgelopen woensdag stond een uitje naar Avifauna, de dierentuin voor vogels, op het programma. Vogels in allerlei soorten en maten zijn hier te vinden: de rode flamingo, de blauwgele ara, een dubbele neushoornvogel enz..

De vogeldemonstraties van roofvolgels en van siervogels, waarbij de de verzorgers allerlei weetjes vertelden, waren natuurlijk hoogtepunten van het bezoek. Net als de lori’s die graag op handen en hoofden van de bezoekers landen in de hoop iets lekkers te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 25 mei zijn 4V en 4H2 naar het filmmuseum EYE geweest om daar de workshop History repeats te volgen. Na een korte introductie in de studio zijn de leerlingen in groepjes van vier, onder begeleiding van hun workshopleider, naar het panorama gegaan. Daar bekeken zij ter inspiratie voor een eigen filmpje wat oude filmfragmenten.

 

Daarna een korte uitleg over het gebruik van de videocamera en aan de slag. Opdracht was het maken van een 1-minuutfilmpje met, naar keuze, het thema slapstick, strijd of magie. In iets meer dan een uur werden opnames gemaakt. Daarna werden de groepjes opgesplitst in tweetallen. Als tweetal gingen de leerlingen hun opnames editen. Resultaat: twee  verschillende filmpjes met het zelfde basismateriaal.

Met name over het editen waren de leerlingen enthousiast. Er ging een wereld van mogelijkheden (onder andere van special effects) voor ze open.  De resultaten die we gezamenlijk bekeken kregen een warm applaus.

Oud-leerlingen VWO  helpen bij studiekeuze

Op donderdag 12 april waren een aantal oud-leerlingen van het VWO terug op het HLW. Onze docente Yasmina el Hilali (zelf ook oud-leerling) heeft haar kennissenkring opgetrommeld om onze leerlingen in 6VWO antwoorden en advies te geven  over studeren aan de universiteit. Sommige van deze jonge heren en dames zijn al aan het werk en bijzonder succesvol op allerlei gebieden (PR/marketing, Advocatuur, Architectuur, Industrieel Ontwerpen bijv.) , anderen zaten in de laatste fase van hun studie (Bedrijfseconomie, Geneeskunde enz.) . Het is hen duidelijk heel goed gegaan, fijn!

Leuk om te zien dat de leerlingen van 6VWO al hun vragen kwijt konden, e-mailadressen konden uitwisselen en contacten hebben gelegd. Een topavondje! Hulde voor Yasmina.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28
jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Ook HLW-leerlingen doen mee. Zij verdiepten zich onder leiding van onze theaterdocent Jasmin Wijker in de geschiedenis van Amsterdam Nieuw-West ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling BRUL ZACHT.

Vlug, kom. We moeten gaan. Nu. In BRUL ZACHT gaan jonge spelers op zoek naar een plek
waar het wél veilig is. Een voorstelling over jong zijn dat zich niet laat temmen en over
fantasie die zich niet laat onderdrukken.

Startlocatie: schoolplein van Hervormd Lyceum West
Wanneer: Vrijdag 4 mei 2018 om 21:00 uur

 

Ruimte voor vrijwillige bijdrage. Reserveren is niet nodig

 

 

Afgelopen week hebben alle brugklassen een bezoek gebracht aan het Oudheidkundig Museum in Leiden. Met de bus gingen de leerlingen op pad. In het museum kregen de leerlingen in groepjes een rondleiding van een van de geschiedenisdocenten.

Alles wat in de brugklas besproken wordt over de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen is zichtbaar in dit museum, waardoor de geschiedenis toch wat zichtbaarder werd. Soms hingen de leerlingen aan de lippen van hun rondleider, maar niet altijd. Er was zoveel te zien dat de leerlingen, afgeleid door al dat moois, graag ook hun eigen weg gingen.

Hoogtepunt van het bezoek waren natuurlijk de mummies op de Egyptische afdeling . Daar wilden de leerlingen de hele middag wel blijven.

 

De leerlingen van 2H en 2V hebben op donderdag 12 april zeer diverse activiteiten gedaan, allemaal in het teken van techniek.
Negen meiden van 2HV en 2H2,  waren een lange dag te gast bij Salesforce, een e-commerce bedrijf.  In de RAI gingen zij aan de slag met het maken van een applicatie voor Warchild. Een paar meisjes hebben in het Engels een vraaggesprek gehad met mevr. Neelie Kroes.

De meisjes van 2H3 en 7 meisjes van 2HV zijn naar Hitachi Construction Machinery geweest. Zij kregen een rondleiding door de enorme fabriek en een opdracht die door de medewerkers heel leuk werd verzorgd.

De meisjes van 2V bezochten Spirit Energy in Hoofddorp, een dienstverlenend bedrijf op het gebied van gas, olie en energie. Zij hebben daar voornamelijk in het Engels gepraat en lekker geluncht met de hoogopgeleide dames aldaar. In werkpak hebben zij de werkvloer geïnspecteerd, veel informatie gekregen over het werken bij Spirit Energy en een opdrachten uitgevoerd.

De jongens van 2H2 en 2H3, volgden een gastles verzorgd door WATT! de bracheorganisatie van energiebedrijven. Deze les bestond uit een informatief gedeelte waarin werd uitgelegd hoe we aan stroom in ons huis en in onze wijk komen, een computerspel en een quizje. Ook de ouderwetse stoommachine in miniformaat kwam er aan te pas.

De jongens van 2HV en 2V  kregen in het Muziektheater van de Stopera een rondleiding achter de schermen, om te zien wat er bij een voorstelling allemaal komt kijken op het gebied. De jongens hadden het meest belangstelling voor de mannelijke dansers die zomaar de ballerina’s vastpakten (zij konden dit vanachter glas volgen) en het prepareren van realistische bloedbaden.

Het was het weer een geslaagde dag.