Mediatheek

De mediatheek is een ruimte binnen de school waar de leerlingen zelfstandig en rustig kunnen werken. Ze kunnen er een boek lezen of informatie opzoeken en verwerken die ze nodig hebben bij hun studie.

Waar bevindt de mediatheek zich
De mediatheek bevindt zich op de 2de verdieping in de B-vleugel en bestaat uit een bibliotheek en een computerruimte.

Bibliotheek
Hoe werkt het?

Alle brug- en kopklassers krijgen aan het begin van het schooljaar een introductie les ‘Schrijvers en boeken’ zodat ze gemakkelijk hun weg in de mediatheek kunnen vinden. Later in het jaar krijgen ze nog een les ‘Informatie zoeken’.

boekenzoeken mediatheek

Projecten
In samenwerking met de sectie Nederlands doet de mediatheek ieder jaar mee aan verschillende leesbevorderingsprojecten zoals bijvoorbeeld de Jonge Jury en Read2Me.

De collectie
De collectie bestaat voor een groot deel uit literatuur (Nederlands, Duits, Engels en Frans)   voor zowel de onder- als bovenbouw. Naast actuele en klassieke Nederlandse literatuur vormen de Jeugd- en Young Adultsboeken een groot aandeel. Verder bestaat de collectie uit: gedichtenbundels, stripboeken, toneelstukken, naslagwerken, tijdschriften, kranten, studiegidsen en folders en een collectie dvd’s (voornamelijk verfilmde boeken).

Ook hebben we informatieve boeken over allerlei vakken die met school te maken hebben.

Internet-catalogus
De mediatheek heeft een aura online catalogus zodat de leerlingen altijd en overal kunnen zien (ook thuis) wat we in huis hebben. In deze catalogus kunnen de leerlingen gericht zoeken op onderwerp, titel of schrijver. Hier vinden ze ook de nieuwste aanwinsten en kunnen ze recensies van boeken invoeren.

Mijn AuraSpace
Leerlingen kunnen een eigen account aanmaken in MijnAuraSpace. Hiervoor moeten zij zich aanmelden en hun gegevens invullen. Als ze dit gedaan hebben kunnen ze voortaan meteen inloggen om bij hun eigen gegevens te komen, ze kunnen dan zien wat ze hebben geleend en tot wanneer. Ook kunnen ze in MijnAuraSpace verlengen of een reservering maken.
Via de AuraLIbraryApp op hun smartphone of tablet hebben ze 24/7 toegang tot aura.

Lenen
Om materialen te kunnen lenen hebben de leerlingen geen schoolpas nodig, alle leerlingen zijn namelijk ingevoerd in het uitleensysteem.

Het lenen van de boeken (maximaal 5 ) en dvd’s (maximaal 1 ) kost niets, de boeken moeten wel binnen 3 weken worden teruggebracht of verlengd en de dvd’s binnen 1 week, anders wordt er een boete opgelegd. (€ 0,05 per dag)

Computers
Op de bovenste verdieping van de mediatheek, de entresol, staan 30 computers, waarvan de leerlingen altijd gebruik kunnen maken, mits ze er voor schooldoeleinden aan werken. Ze hebben toegang tot de computer via een eigen inlogcode en wachtwoord. Op het school netwerk hebben ze opslagruimte voor hun eigen bestanden. Vanaf iedere computer in school hebben ze toegang tot die bestanden.
Als ze thuis ergens verder aan willen werken , kunnen ze bestanden naar hun e-mail adres versturen , of opslaan op de ELO van Magister. Ook het gebruik van de computers is gratis.

Zowel boven als beneden zijn er studieplekken voor de leerlingen.

Digitale bestanden
Veel informatie is te vinden in online bestanden waarop de mediatheek een abonnement heeft. Op het schoolnetwerk staan de volgende bestanden: de Krantenbank, Uittrekselbank Jeugd en Volwassenen  en de Winkler Prins Encyclopedie.
Deze bestanden kunnen alleen op school gebruikt worden.

computers mediatheek

Printen en kopiëren
Het is mogelijk om in de mediatheek te printen en te kopiëren, ook worden er insteekhoesjes en snelhechters verkocht. De mediatheek werkt met een eigen betalingssysteem waarbij met kleine bedragen opgeladen kan worden.

Openingstijden
De mediatheek is geopend van 8.45-16.00 uur.

Wie zijn wij?
De vaste mediathecarissen zijn: mevr. Middelweerd, mevr. Heitman, dhr. Dosky en mevr. Saddrati,.
Bijna dagelijks worden we op de drukste momenten geassisteerd door vrijwilligers.
De medewerkers staan altijd klaar om de leerlingen te helpen, samen staan we sterker.