Kunsthal Rotterdam

Tekenleerlingen uit 4H, 4V en 5V zijn op vrijdag 22 juni naar de Kunsthal in Rotterdam geweest om daar de tentoonstelling over Hyperrealisme te bekijken. Het eerste beeld schepte al direct verwarring. Was dit echt een dame die door een gat in de muur stond te loeren of was dit al het begin van de tentoonstelling? Degene die dat even wilde controleren werd direct tot de orde geroepen door een zaalwacht. Kunstwerken (en ook echte dames) mag je niet zomaar aanraken.

Aan de hand van een aantal verschillende thema’s laat de tentoonstelling zien dat de manier waarop we naar onze lichamen kijken voortdurend verandert. ‘Dubbelgangers’ zoomt in op kunstenaars als Duane Hanson en John DeAndrea, die sinds de jaren 1960 de toon zetten met sculpturen van menselijk formaat. Om de sculpturen nog echter te laten lijken, besteden ze veel aandacht aan het weergeven van de structuur van de menselijke huid en combineren ze de werken met objecten uit de werkelijkheid.

‘Dimensies’ laat werk zien van een aantal kunstenaars waaronder Ron Mueck, Marc Sijan en Sam Jinks de maatvoering van gestaltes drastisch vergroten of juist verkleinen.

Het thema ‘Lichaamsdelen’ laat kunstenaars zien die zich vanaf de jaren 1990 richten op specifieke delen van het lichaam.

Bij het thema ‘deformaties’ kijken we naar kunstenaars die het lichaam observeren vanuit vertekende perspectieven.

Na deze bijzondere tentoonstelling, bleek toch ook de overzichtstentoonstelling van het modeduo Viktor & Rolf een onweertaanbare aantrekkingskracht te hebben. Prachtige ontwerpen hebben we daar gezien.

 

Natuurlijk moesten we ook nog Rotterdam in; langs onder andere de ‘Verwoeste stad’ van Zadkine, naar de Markthal en vervolgens vrij om inkopen te doen. Een zeer geslaagd cultureel uitje.