Klassiek in Nieuw-West

De Gymnasiumleerlingen van alle klassen van het Hervormd Lyceum West en het Calandlyceum hebben donderdag 12 oktober een eerste gezamenlijke toneeloptreden beleefd.  In de theaterzaal van het Calandlyceum voerden zij  ’s avonds (na een gezamenlijke toespraak van de beide rectoren) voor ouders en docenten de ‘mini-mythes’ op: een viertal  korte grappige mythologische verhaaltjes over Griekse goden en helden.

Geen maandenlange voorbereidingen vooraf, maar het resultaat van slechts een dag intensief samen teksten leren, repeteren met dramadocenten en vooral veel improviseren.

En dat leverde mooie en onverwachte resultaten op. Zo schitterde Anass (HLW) als Perseus, wist Meryem (Caland)  een geweldige Minotaurus neer te zetten en kreeg Ouassim (HLW) alias koning Akrisios de lachers op zijn hand door drie keer goed getimed “verkeerd” op te komen. De avond werd afgesloten met het dansen van de ook die dag nog aangeleerde Griekse sirtaki!

Is dit gezamenlijke optreden voor herhaling vatbaar? Zeker! Want wat was het een genot  om de onderlinge samenwerking van de leerlingen te zien,  het plezier dat zij beleefden, hun soms onvermoede talenten en nieuw ontstane vriendschappen. Uiteraard dit alles in het besef dat de Klassieke Talen in Amsterdam Nieuw West springlevend zijn!

 

De docenten Grieks en Latijn van het Caland en het HLW,

Remco Groetelaers,
Yolanda Hoogland,
Marianne van der Horst,
Ranko Steusel