Be prepared!

Be Prepared ! Meisjes uit klas 5VWO worden powergirls!

Op 16, 17 en 18 oktober hebben een aantal leerlingen meegedaan aan het driedaagse project Be Prepared bij de Vrije Universiteit. Be Prepared is opgezet om toekomstige eerste generatie studenten kennis te laten maken met de academische wereld, te werken aan zelfvertrouwen en zelfkennis en om ze te helpen bij het maken van studiekeuzes. Een eerste generatie student is een student die binnen zijn eigen familie de eerste is die de academische wereld gaat betreden.

De leerlingen hebben d.m.v. spellen, lezingen en opdrachten een goed beeld gekregen van hun kwaliteiten, aan welke zaken ze nog moeten werken, hoe je jezelf presenteert en wat je moet doen om een goede studiekeuze te maken die bij je past. Aan dit project deden meerdere scholen mee waaronder een school uit Hoorn, waarmee het cliché dat een eerste generatiestudent waarschijnlijk een kind is van migrantenouders al is doorbroken (ook een kind van een blonde bollenboer kan een eerste generatiestudent zijn).

De leerlingen werkten in kleine groepjes (in elk groepje zaten leerlingen van diverse scholen) met studentbegeleiders van de VU. Elke leerling heeft op de laatste avond een presentatie gehouden waarin de leerling een duidelijk beeld van zichzelf presenteerde (Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn belemmeringen? Wat zijn kansen? Inspiratiebronnen? Wat heb ik geleerd?). Grote indruk op de leerlingen hebben de gastsprekers gemaakt die als rolmodel fungeerden. Met name mevrouw Tanja Jadnanansing (actief in de politiek en in de mediawereld) moest volgens onze leerlingen een keertje op school worden uitgenodigd. Bij de presentaties waren veel ouders, decanen, de rector magnificus dhr. V. Subramaniam en de begeleidende VU docenten aanwezig. Onze meiden (alleen maar meiden, dat kwam toevallig zo uit) hebben stevige presentaties neergezet en een enkeling viel zelfs op bij de universitaire docenten . Goed werk Ibtissam, Rabab, Müslüme, Manar, Héba, Yasmina, Arushana, Angelica en Ummuhan!