5V Barcelona

Als op zondagochtend 21 mei om 03.30 de wekker gaat sta je als 60-plusser niet gelijk juichend naast je bed ……..

Eenmaal op Schiphol ziet de wereld er inmiddels een stuk beter uit; helemaal als blijkt dat rond 05.00 iedereen er al bijna is. Vanaf dat moment lijkt het alsof alles vanzelf gaat: geen gedoe bij het inchecken, vertrek is op tijd, vlucht gaat vlekkeloos, een bus speciaal voor ons staat klaar bij het vliegveld en binnen 20 minuten staan we voor ons verblijf waar we vorstelijk ontvangen worden. Geen wanklank te horen!

Ons hostel, zo wist ik nog van vorig jaar, is een gouden greep: beneden is er voor de leerlingen 24/7 de mogelijkheid om in mooie grote ruimtes te ‘hangen’, ‘chillen’ etc. terwijl het boven op de kamers ’s nachts rustig is opdat de meester en de juffen gewoon op tijd naar bed kunnen om bij te komen van alle ‘inspanningen’ van die dag.

Zondagmiddag hebben we, zoals we die dagen veel gedaan hebben, de wandelschoenen aangetrokken en met hele groep de Sagrada Famillia bezocht; ondanks alle toeristische rimram eromheen erg de moeite waard. In de namiddag een uurtje naar het strand en vervolgens weer een lange wandeling naar een door René aanbevolen restaurant om daar met de hele groep te eten. Terug naar ons hotel, nog een biertje op het terras met z’n drietjes en naar bed. Voor veel leerlingen  was dit nog veeeeeeeeel te vroeg (nou niet gelijk aan allerlei ongewenste vormen van gedrag denken: sommige hebben tot diep in de nacht heel braaf achter een Monopoly bord gezeten…..!)

 

Maandag
Na het ontbijt weer met de hele groep wandelend naar onze volgende attractie: Parc Guel met z’n spectaculaire uitzichten over de stad en de Middellandse zee en ook hier viel natuurlijk weer veel te ontdekken van alles dat met de alom aanwezige Gaudi te maken had.

 

In de middag met de metro naar Placa de Catalunya en daar ging een deel shoppen en een aantal geïnteresseerde leerlingen vergezelde de docenten voor een wandeling door de middeleeuwse wijk Barri Gotic en een bezoek aan de prachtige kathedraal. Ozkan had inmiddels voor de avond een uitstekend Turks restaurant geregeld; bovendien bleek hij een kostelijke cabaretier te zijn: van vele docenten , inclusief ons zelf, kregen wij imitaties voorgeschoteld………

 

Dinsdag
Na alweer een geslaagde nacht (althans, voor de meester en de juffen…….) splitsten we ons na het ontbijt in twee groepen: een voor een bezoek aan Camp Nou, het stadion van Barcelona, en de ander ging naar het zee-aquarium. Het stadion was natuurlijk interessant voor een voetballiefhebber zoals ik maar om nou te zeggen dat het enthousiasme er bij de kinderen van af droop, nee toch? Erg veel geld – zo’n 25 euro – hoor voor gewoon een beetje rondlopen in zo’n betonnen kolos. Het aquarium bezoek was, als ik het goed begrepen heb, interessant maar verdiende ook geen hoofdprijs. Volgende keer dus het programma wat aanpassen! Met het steeds maar mooier wordende weer konden velen van ons de verleiding niet weerstaan om in de namiddag weer richting strand te gaan; een aantal jongens is daar met veel animo gaan bungy jumpen, al had How Yong nog wel een duwtje nodig van een wat al te vrijpostige medewerker……… ! Ook de laatste avond werd weer afgesloten  met een gezamenlijke maaltijd in ‘Ozkan’s place’. Een uur met z’n allen terugwandelen was inmiddels een vertrouwde dag afsluiter geworden.

 

Woensdag 
In de ochtend hebben we met een groep nog even de metro gepakt richting de groene hellingen van Montjuic. Terug, koffers pakken en richting vliegveld.

Al met al een leuke reis met veel, heel veel vriendelijke, prettige leerlingen en collega’s natuurlijk!

 

Liesbeth Huijbers

Floor Ruygrok

Henny Ruygrok